B0ngkar Kis4h Sedlh Di Penghujvng Karier P.Ramlee, Moh0n Sedekah Al Fatihah Untuk Seniman Kita Ni

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera. HAKIKAT SEORG ANAK SENI. SEDIH PENGAKHIRANNYA.

Oh P. Ramlee…

PADA penghujvng kariernya, allahy4rham Tan Sri Teuku Zakaria Bin Teuku Nyak Puteh (22 March 1929 – 29 May 1973) atau lebih dikenali sebagai P. Ramlee telah dij3mput ke Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) untuk ‘K0nsert 3 Ramlee’ yang menggabungk4n beliau,

A. Ramlee dan L. Ramlie. Bila tiba giIirannya menyanyi, pen0nton beramai-ramai telah ‘boo’ beliau yang ketika itu baru hendak membuat persembah4n di penta$ utama.

Pada tahun 1968, syarikat rakaman EMI yang banyak meng4ut keuntungan daripada nyanyiannya bertindak MENAMATKAN k0ntraknya.

Muk4 P. Ramlee merah pad4m apabila Mr. Devan (EMI) memberitahu beliau yang lagunya orang dah tak boleh terima dan suaranya dah tidak digem4ri.

P. Ramlee selepas itu bersump4h tidak akan lagi bekerjasama dengan syarik4t tersebut yang selama ini membuat banyak kekay4an dari lagu-lagunya.

PengeIuar filem Shaw Brothers yang kaya-raya hasil karya Allahy4rham juga telah mengeluarkan satu sur4t yang mengat4kan K0NTRAK P. RAMLEE TAK AKAN DIS4MBUNG LAGI.

Tahun 1972-1973 adalah tahun yang paling menyedihk4n buat P. Ramlee kerana dia langsung takda sumber pendapat4n, tiada show,

tiada tawar4n meng4rah atau berlak0n filem etc sehingga beliau dan isteri Saloma terp4ksa mengambil u.pah dengan menyanyi di kenduri kahwin dan jadi h4kim pertanding4n nyanyian.

Bila P. Ramlee nak buat filem warna ketika itu, semua bank men0lak perm0honannya untuk membuat pinj4man wang.

Malah RTM juga tidak menawark4n seb4rang peluang untuk dia buat showdan menyanyi, bila arw4h pergi ke sana untuk menemani isteri Saloma buat pr0gram, P. Ramlee hanya duduk di kantin sahaja. Dalam kunjungan terakhirnya ke Singapura untuk Pesta Filem Asia Pasifik,

P. Ramlee yang ketika itu dical0nkan untuk filem Laksamana Do Re Mi, telah masuk ke dewan. Tiada siapa pun delegasi dari Malaysia yang pelawa beliau untuk duduk sekali dengan mereka, akhirnya dia cari sendiri kerusi dan duduk dengan delegasi Singapura, di belakang pelakon Aziz Sattar.

“Yam, orang dah tak peduli saya, karier saya pun orang dah tak suka, saya dah tua. Cita-cita saya nak jadikan filem Melayu lebih maju telah gagal, saya kecewa,”

katanya pada iparnya, Maryam. P. Ramlee mengalami masalah kewangan yang sangat teruk sehingga hanya makan nasi dengan berlauk telur.

Sebelum subuh 29 Mei 1973, P. Ramlee diserang sakit jantung di rumahnya dalam usia 44 tahun dan meninggal dunia, Al-Fatihah.

(petikan dari P. Ramlee | History Channel Documentary)

Kredit Ismail Mael

kalau sudi Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *