Guru MRSM Seakan ‘Mencabul’ Pelajar Perempuan Untuk Periksa Datang Bulan

Setiap ibu bapa pasti mempunyai hasrat untuk menghantar anak mereka ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) ketika umur anak mereka mencecah 13 tahun. Sememangnya, tidak dinafikan sekolah berasrama ini mempunyai sistem pembelajaran yang lebih sistematik dan flexible bagi para pelajar menguruskan masa untuk mengulang kaji. Baru-baru ini, tular di media sosial mengenai isu pelajar perempuan sekolah MRSM dikatakan di ‘cabul’ semasa guru-guru mereka memeriksa sama ada mereka benar-benar datang bulan semasa bulan Ramadan.

Meninjau di ciapan tersebut, ramai dalam kalangan pelajar perempuan yang meluahkan pengalaman ‘pahit’ mereka yang bukan sahaja malu akibat di periksa datang bulan, malah menjadi trauma akibat daripada perbuatan guru-guru tersebut yang ‘menyentuh’ kemaluan mereka semata-mata untuk memastikan mereka memakai tuala wanita. Teruknya…kenapa sampai ke tahap ini ‘menganiaya’ anak orang..?

Apabila menghadapi situasi begini, sudah tentu mereka tidak berani untuk bersuara lebih-lebih lagi kepada ibu bapa mereka dek kerana terlalu ‘malu’ untuk meluahkan perkara sebenar yang terjadi. Isu yang semakin hari semakin membimbangkan ini seolah-olah tiada titik noktah di kalangan pelajar perempuan apabila ‘maruah’ mereka tergadai begitu saja.

Ibu bapa sendiri tidak pernah sentuh, ini kan pula ‘orang luar’… Kasihan mereka pasti kisah ‘hitam’ ini membuat mereka trauma sehingga sekarang. Apa-apa pun, semoga isu ini dapat dipertengahkan dan mendapat pencerahan daripada sudut pandangan agama Islam.

Baca juga: Pelajar Matrikulasi Perak Yang Di Saman Rm1500 Hanya Dapat ‘Pengurangan’ Kompoun

Sumber: Twitter

Kredit : Kool Fm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *