Terkini, Abang Allahyrham Siti Sarah P0sitif C0VlD-19, T4hap 0ksigen Makin Mnurun.

Kuala Lumpur: Abang Allahyrham penyanyi Siti Sarah juga abang ipar pelawak Shuib iaitu Ahmad Firdous Raissuddin dimasukkan ke Hspital Serdang, Selangor, aklbat p0sitif C0vld-19.

Shuib berkata, thap 0ksigen abang iparnya semakin menvrun namun masih dalam keadaan stabiI.

“Sudah lapan hari abang ipar saya dikuarntin. 0ksigen dia juga semakin menvrun, tapi keadaan dia masih lagi stabiI dan dirwat di Hspital Serdang,” katanya.

Menurut Shuib, dia menjadi f0bia dengan vlrus pembu.nuh itu dan menasihatkan abang iparnya supaya tldak menu.nggu Iama untuk mendapatkan rwatan.

“Saya jadi f0bia. Apabila abang ipar saya menjalani pemeriksaan tahap kndungan 0ksigen antara 94 dan 95 peratus.

“Saya cakap, tak pyah tunggu Iama-Iama, prgi dapatkan rwatan segera. Saya m0hon, toIong d0akan abang ipar saya,” katanya.

Dalam masa sama, Shuib berkongsi nasihat kepada orang ramai agar sentiasa memberi pene.kanan kepada penjagaan kesi.hatan diri.

“Apabila sudah berlaku perkara macam ini, kena ada kesedaran untuk menjaga kesihatan. Kita kena periksa diri apa diperIukan, apa vitamin yang kita kena ambil dan bagaimana nak menjaga slstem lmunisasi.

“Kalau ada angg.ota keluarga dijngkiti C0vld-19, kita kena tahu apa kita kena buat. Kena ada 0ksimeter. Ini benda wajib ada sekarang,” katanya.

Shuib juga mene.kankan kepentingan vaksln dalam situasi pndemik sekarang.

“Jururwat yang bertemu saya meminta saya supaya menasihatkan semua mengenai kepentingan vksin. Menurutnya, setiap hari mereka menguruskan orang yang dijngkiti, yang nywanya diambil.

“Sekurang-kurangnya, apabila kita sudah disuntlk vksin, bkanlah kita betul-betul seIamat, tetapi itu adalah usaha kita untuk menge.kang jngkitan,” katanya.

Terdahulu, penyanyi Siti Sarah disahkan meninggaI dunia aklbat C0vld-19, kelmarin.

Sumber: hm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *