Terkesan Dgn Pemerglan Menantu Kesayangan!! Ibu Mertua Mula Cerita Rahsia Amalan SitiSarah

Minggu ini ternyata masih lagi suram dengan berita pemergian penyanyi kesayangan ramai, Siti Sarah Raisudin selepas dijangkiti Covid-19. Meskipun sudah 4 hari Allahyrhamah pergi, namun orang ramai tidak putus-putus bercakap tentang kebaikan serta amalan yang dilakukannya selama ini.

Saya sayang sangat dia…Sepanjang dir4wat, langsung tak dapat lelapkan mata selama 4 hari

Turut terkesan dengan kematlan Allahyrhamah, mentuanya Salamiah Jalani sempat berkongsikan kesedlhan tersebut di ruangan TikTok. Sejak dari hari pertama mengetahui keluarga anak menantunya disahkan p0sitif, wanita tersebut mengakui tidak senang duduk malah sukar untuk melelapkan mata.

Sedlh Pemergian Menantu Tersayang, Ibu Mentua Dedah Rahsia Amalan Siti Sarah 2

Sedih Pemergian Menantu Tersayang, Ibu Mentua Dedah Rahsia Amalan Siti Sarah 3

Kami tahu Allahyrhamah di tempat yang baik…Itulah yang buat kami tabah

Meskipun seperti tidak percaya, namun dia reda dengan ketentuan Allah S.W.T yang telah menjemput Siti Sarah terlebih awal. Dalam pada itu, Salamiah mengakui bersyukur kerana telah dipinjamkan dengan seorang menantu yang cukup baik selama 11 tahun. Jelasnya, hubungan mereka berdua agak rapat memandangkan Allahyrhamah sudah lama kehil4ngan ibu kandung.

Sedlh Pemerglan Menantu Tersayang, Ibu Mentua Dedah Rahsia Amalan Siti Sarah 4

Selalu bersangka baik, jaga hati keluarga dan sentiasa mohon maaf

Dedahnya lagi, Allahyrhamah sama juga seperti orang lain meskipun dikenali sebagai penyanyi yang cukup hebat. Namun keperibadiannya layak dipuji apabila disifatkan sering bersangka baik dan menjaga hati keluarga. Tak cukup dengan itu, menantunya sentiasa memohon maaf jika berbuat salah dan tak lokek bersedekah mengikut kemampuan. Itulah jawapan yang diberikan Puan Salamiah apabila ditanya soal amalan Siti Sarah selama hidupnya.

Sedih Pemergian Menantu Tersayang, Ibu Mentua Dedah Rahsia Amalan Siti Sarah 5

Sedih Pemerglan Menantu Tersayang, Ibu Mentua Dedah Rahsia Amalan Siti Sarah 6

Sumber: TikTok nurcahaya2795

Sempat Pindah Duit Ke Akaun Ibu T.iri

Malah isteri kepada pelawak Shuib yang itu sebelum ini pernah membantu rakan-rakan dalam industri dan media dalam meringankan beban mereka.

“Dia paling suka menderma, selalu menderma sana-sini. Kalau ada orang mesej di Instagram perlukan bantuan dia cuba bantu. Tapi Sarah tak suka orang tahu dan tak mahu bercerita… tapi kita pihak pengurusan tahu mengenai perkara itu.

“Yang terbaru, sebelum dia menaiki ambulans untuk ke hospital (HUKM Kuala Lumpur), dia pindahkan wang pada satu akaun miliknya kepada ibu tirinya dan minta ia disedekahkan.

“Sebelum ditidurkan, dia ada minta pembantunya ambil produk tudung keluaran untuk disumbangkan kepada jururawat,” ujarnya.

Kematlan yang menyatukan insan

Rakyat di seluruh negara diselubungi duka apabila masing-masing menyatakan rasa sedlh dan pilv atas kematlan Siti Sarah Raissuddin yang menlnggal dunia semalam, selepas 65 jam bertarung nyawa melawan jangkltan Covld-19.

Siti Sarah, 36, menlnggal dunia pada pukul 5.13 pagi ketika mendapatkan rawatan di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) sejak 3 Ogos lalu.

Allahyrham dijangkiti vlrus berbahaya itu pada 25 Julai lepas selepas pembantu rumahnya menghldap wab4k tersebut.

Lebih meruntunkan hati orang ramai apabila suami Allahyrham, Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhamad, 37, berkongsi detik sedlh ketika membuat panggilan video ketika Siti Sarah sedang naz4k di unit rawatan rapi (ICU) beberapa jam sebelum kematlannya.

Pasukan perubatan memakai PPE ketika mengangkat keranda mengandungi jen4zah Siti Sarah di PPUKM, Kuala Lumpur semalam.

“Air mata berlinangan di pi­pinya seolah-olah memahami apa yang kami bualkan dengan­nya. Kami empat beranak melihat sendiri air mata mengalir di pipi Allahyrham ketika panggilan video itu.

“Saya terus ke hospital selepas selesai majlis bacaan Yasin dan doa selamat malam tadi (kelmarin) secara maya tetapi tidak dibenarkan bertemu arwh,” katanya ketika ditemui.

Jenzah Siti Sarah selamat dikebumikan di Tanah Perkvburan Islam Kampung Su­ngai Pusu, Gombak selepas Zuhur.

Shuib turut mengenakan pe­ralatan perlindungan diri (PPE) untuk mengiringi perjalanan akhir isterinya selain membantu urusan pengebumian.

Orang ramai melihat van jenzah yang membawa jasd Siti Sarah untuk disemadikan di Tanah Perkvburan Kampung Sungai Pusu, Gombak semalam.

Ramai rakan artis turut hadir pada majlis itu termasuk Rahim Sepahtu, Ali Puteh, Datuk Adi Putra dan Rebecca Nur Islam.

Menurut Shuib, biarpun ha­tinya merasa berat, dia tetap reda kerana apa yang terjadi adalah ketentuan Ilahi.

Tambahnya, dia berjanji akan menjaga empat orang anak mereka, Uwais Alqarni, 10; Dzahira Talita Zahra, 8; Ariq Matin, 6, dan Ayash Affan yang baru sahaja dilahirkan Jumaat lalu secara pembed4han ketika arwh k0ma.

“Melihatkan kepada keadaan sebelum dan ketika kematlan dia, saya tertanya-tanya apakah kebaikan yang telah dia lakukan kerana begitu ramai meratapi kehilangannya dan cemburu dengan cara pemergian arwh,” katanya.

Shuib bertafakur dan membaca doa di sisi kubur Siti Sarah yang menlnggal dunia aklbat Covld-19 semalam.

Ujar Shuib, dia menerima ba­nyak mesej dan video yang me­nganjurkan bacaan Yasin dan doa selamat untuk Allahyrham sejak isterinya dimasukkan ke ICU.

Kata bekas penyampai radio itu lagi, ramai ingin mengambil tahu mengenai perkembangan arwh isterinya selepas ditidurkan dan pembed4han untuk mengeluarkan bayi.

“Saya tertanya-tanya apa kebaikan dia lakukan hingga mendapat kelebihan ini.

“Sebenarnya saya sudah reda seandainya isteri saya dijemput Ilahi ketika dia kritikal pada Jumaat lalu, namun Allah beri arwh sedikit masa lagi untuk hidup,” katanya.

Tambahnya, arwh pernah cakap yang dia mahu menlnggal pada hari Jumaat kerana mendapatkan khusnul khatimah dan terlepas slksa kubvr.

Sementara itu, dalam satu sia­ran langsung, Shuib memberitahu, isterinya tidak sempat divaksln sebelum dij4ngkiti Covld-19.

Shuib termenung selepas mengebumikan Siti Sarah semalam.

“Di sini saya ingin mengingatkan bahawa Covld-19 itu benar. Jangan nak berlagak sebab belum kena belum tahu.

“Kalau boleh ambillah vaksln,” katanya.

Tambahnya, tiga anaknya te­rus meraung sebaik dimaklumkan mengenai kematian ibu mereka.

“Ketika sampai di rumah, saya cuba mengelak untuk membe­ritahu mereka. Selepas mandi yang begitu lama, ibu mertua menghubungi saya supaya segera memberitahu mereka.

“Selepas dimaklumkan, ketiga-tiga anak saya menangis dan meraung,” katanya yang turut seb4k dalam siaran langsung itu.

Sumber: kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *