“Saudara Sudah Mel4mpau…,” – Didkwa Persend4 Tugas Mungkar & Nakir, PU Syed Tegur Azwan Ali?

Penceramah dan pendkwah bebas, Pencetus Ummah (PU) Syed, menyifatkan tindakan pengacara, Azwan Ali yang didkwa mempersend4 tugas mal4ikat Mungkar dan Nakir baru-baru ini sebagai keterl4luan.

PU Syed atau nama sebanarnya Syed Mohd Bakri Yahya antara lain menyebut, soal tersebut tidak sepatutnya dijadikan bahan jenaka dan sebagainya.

“Buat Azwan Ali @divaazwanaliofficial, saudara sudah mel4mpau dan terlalu mel4mpau, tak kiralah ianya adalah jawapan dalam bentuk gur4uan ataupun tidak, yang pasti ianya adalah benar-benar sesat dan mem4lukan ag4ma.

“Soal Mungkar dan Nakir pun saudara boleh buat main, cukuplah netizen dok hadap c4ci m4ki saudara setiap kali berdepan dengan kamera,” tulisnya.

Kenyataan itu dikongsikan juara program Pencetus Ummah musim ke-3 itu menerusi sebuah hantaran yang dimuat naik di laman Instagram.

Dalam pada itu, PU Syed turut berharap agar situasi seperti itu dapat membuka mata semua pihak agar lebih peka apabila bergurau, lebih-lebih lagi bila melibatkan soal ag4ma.

“Mestikah dikaitkan dengan mak bapak orang? Salahkah soalan tu bila diajukan kepada saudara?

“Persoalan Mal4ikat ni bukan persoalan yang kecil bahkan Mal4ikat bukan makhluk yang kita boleh bawa sebagai bahan gur4uan dan send4an.

“Buat DJ yang sakan gelak tu..sedarlah benda mcm ni bukan boleh dibuat bahan untuk mel4wak!,” jelasnya lagi.

Menerusi entri yang sama, PU Syed turut dilihat berkongsi beberapa hadis yang menggambarkan mengenai sikap Mungkar dan Nakir.

Sumber: MH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *