lndividu Yang Tak Lengkap Dos Vɑksin DiIɑrɑng Lɑkukan Aktiviti Berkelah Di Port Dickson

P0rt Dickson: Individu yang tidak lengkap menerima svnt1kan v4ksin tidak dibenarkan melakukan aktiviti berkel4h dan perkhem4han di pant4i peranginan di daerah ini.

Perkara itu digariskan dalam prosedur operasi standard (SOP), Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa 2 dikeluarkan oleh Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) sejak pantai di daerah ini dibuka sejak 26 Ogos lalu.

Yang Dipertua MPPD, Zamri Mohd Esa berkata, semua akt1viti berkumpulan juga adalah tidak diben4rkan kecuali kumpulan kecil dalam kalangan ahli keluarga yang sama.

“Aktiviti perkelahan dan perkhemahan adalah dibenarkan dalam daerah yang sama dan individu yang sudah menerima svnt1kan v4ksin lengkap dibenarkan membawa anak-anak berusia 17 tahun dan ke bawah bagi menyertai aktiviti dengan pem4tuhan S0P yang ket4t.

“Namun mereka juga perlu patuh penjarakan sosial semasa berada di kawasan pantai selain mematuhi protokol kesihatan umum,” katanya tadi.

Menurutnya, aktiviti pelancongan juga hanya dibenarkan dalam negeri yang sama sahaja membabitkan hotel dan inap desa seperti arahan awal PPN bagi seluruh kawasan di Negeri Sembilan.

Sementara itu peniaga, Wanie Yaacob, 33, berkata, hanya peniaga yang sudah lengkap div4ksinasi sahaja dibenarkan berniaga untuk menjaga kesihatan dan keselamatan pengunjung yang datang untuk beriadah di sini.

“Bagi saya peniaga perlu akur (arahan v4ksin) kerana sebarang kejadian penularan wabak dapat dik4wal namun kita perlu sentiasa berhati-hati (ikut SOP) kerana kita masih ‘berperang’ dan belum bebas sepenuhnya.

“Terima kasih kepada semua pihak yang terb4b1t usaha memerangi wabak ini (frontliner) yang bertvngkus lvmus memberi kesedaran kepada orang ramai khususnya warga tempatan,” katanya.

sumber: HM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *