“Sbulan terlantar di hospital..” Gadis Ini Dedahkan knp Mak Ayah Tak Melawat Hospltal Buat Rmai Seb4k.

KE.HILAN.GAN ibu bapa seren.tak secara men.ge.jut sememangnya ha.kikat yang sangat pa.hit untuk di.telan.

Itulah ujian berat yang dialami Nur Dina Qistina Roslan selepas kedua-dua insan kesayangannya menemui a.jal dalam satu ke.ma.langan nge.ri.

Tanggal 13 Februari 2015 pasti tidak akan dilupakannya sepanjang ha.yat kerana tra.ge.di tersebut bukan sahaja menjadikannya ‘yatim piatu’ sekelip mata, malah di bahunya tergalas tanggungjawab berat sebagai kakak sulung yang perlu menjaga dua lagi adiknya.

Walaupun lebih lima tahun tra.gedi hi.tam itu berlalu, namun semuanya masih jelas dalam ingatan gadis yang senang disapa sebagai Dina ini.

“Ketika itu saya berusia 12 tahun. Kira-kira pukul 3 pagi hari tu, papa ke.jutkan kami beritahu nak menziarahi Allahyarham Tok Guru Nik Aziz yang menin.ggal dunia.

“Kami berlapan iaitu mama, papa, empat adik dan seorang ibu saudara menaiki sebuah kereta bertolak dari Bukit Payung, Terengganu sebelum masuk Subuh. Selepas selesai urusan penge.bumian, kami pun pulang.

“Dalam perjalanan, kami nak cari masjid untuk solat dan berehat. Mula-mula dah jumpa sebuah masjid, tapi papa kata kita cari masjid depan sikit.

“Namun tak sempat pun sampai ke masjid tu, kami kema.langan dengan sebuah kenderaan. Saya tertidur sebelum keja.dian. Saya tak ingat apa-apa langsung… saya ko.ma dan hanya tersedar ketika dah berminggu-minggu di hos.pital,” cerita gadis yang kini berusia 18 tahun.

Menurut Dina, selain ibu bapa, dua adiknya turut menin.ggal du.nia dalam tra.ge.di tersebut, manakala dia dan seorang lagi adiknya menga.lami kece.de.raan pa.rah.

“Saya alami pa.tah ra.han.g, lum.puh se.paruh badan iaitu sebelah kanan dan ada da.rah be.ku di ke.pala. Adik saya yang nombor empat pa.tah hidung dan dia juga k.0ma.

“Adik saya nombor dua serta ibu saudara hanya alami kecederaan ringan. Sebaik saya sedar, saya tak boleh bercakap atau bergerak pun. Saya rasa seperti sedang bermimpi.

Gambar kenangan Qistina (kanan) bersama ibu bapanya. Dalam tra.gedi pada 2015 itu, ibu bapa dan dua adiknya me.ning.gal dunia.

“Hairan juga sebab tak nampak mama papa datang melawat hinggalah saya nak di.bedah, tapi tak terluah nak tanya ibu atau bapa saudara sebab saya sendiri tak boleh bercakap,” ujar anak sulung daripada lima adik beradik ini.

Dina akhirnya dibenarkan pulang ke rumah selepas sebulan terlan.tar di hos.pital.

“Seminggu lebih selepas pulang ke rumah tok (nenek), saya masih tak nampak kelibat mama dan papa. Tok dan yang lain beritahu mama papa dekat hos.pital lain. Saya ingat lagi masa tu bermimpi nampak mama papa dan dua adik berpakaian serba putih.

“Esok harinya, saya cadang nak ajak tok dan ibu saudara pergi hos.pital lawat mama dan papa. Tak sempat saya bersuara, saya terdengar perbualan seorang bapa saudara yang beritahu ‘adik beradiknya dah ting.gal berapa orang saja’.

Han.cur hati bila dengar… seperti hilang sepa.ruh nya.wa. Macam mimpi rasanya hilang dua ibu bapa seren.tak.

NUR DINA QISTINA ROSLAN

“Dia tak tahu saya terden.gar. Saya hairanlah dan terus kata ‘papa kan ada lagi’. Masa itu semua pandang saya se.dih. Akhirnya ibu saudara pe.luk saya dan beritahu perkara sebenar.

“Han.cur hati bila dengar… seperti hilang sepa.ruh nyawa. Macam mimpi rasanya hila.ng dua ibu bapa seren.tak. Saya ajak mereka ke ku.bur mama papa. Saya rebah di ku.bur sebab terlalu se.dih,” ujarnya lagi.

Tambah gadis ini, dia mengambil masa yang lama untuk menerima hakikat kehilan.gan ibu bapa dan juga dua lagi adiknya.

“Alhamdulillah tok, ibu saudara serta bapa saudara jaga kami adik beradik dengan penuh kasih sayang. Dan syukur sangat, dengan kuasa Allah saya akhirnya pulih seperti sedia kala walaupun ambil masa berbulan,” katanya yang kini menetap bersama neneknya di Bukit Payung, Terengganu.

Sekadar berkongsi di TikTok untuk meluahkan kese.dihan mengenai tra.gedi yang hampir mera.gut nya.wa.n.ya, Dina berkata dia sama sekali tidak menyan.gka videonya mendapat perhatian ramai.

Kereta jenis Perodua Alza yang dinaiki Qistina dan keluarganya re.muk te.ruk.

“Saya cuma nak luahkan dan ceritakan apa yang pernah saya ala.mi. Dalam masa yang sama saya nak hantar mesej agar kita semua hargai insan tersayang sebab aj.al ma.ut boleh datang bila-bila masa.

“Ramainya insan yang baik hati, kirim kata-kata semangat serta doakan untuk ar.wah ahli keluarga saya yang men.ing.gal dunia. Ada juga yang berkongsi kisah yang sama seperti saya.

“Kini saya fokus nak sambung belajar untuk banggakan ar.wah mama dan papa, dan juga untuk masa depan adik-adik. Saya mahu sambung pengajian dalam bidang kulinari dan bercita-cita nak buka bakeri sendiri kelak,” katanya lagi.

Sumber  :  mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *