Wanita Ini Alami Pengalaman Ngeri Masa Nak Keluarkan Implan, Tak Boleh Tarik Melekat Dengan Daging – ‘Saya ‘Surrender’ Dengan Semua Jenis Perancang’

Pelbagai kaedah kontraseptif untuk merancang keluarga yang selamat, berkesan, kesan sampingan yang minima dengan kadar kos berpatutan yang mudah didapati. Antara kaedah terkini yang semakin mendapat perhatian ramai adalah Implan.

Implan adalah kaedah kontraseptif berbentuk rod kecil yang dipasang di bawah lapisan kulit (subdermal) di bahagian tengah lengan atas.

Implan melekat dengan daging

Ini pula kisah seorang wanita yang dikenali dengan nama Ferra Zafyra yang terpaksa menempuh momen perit untuk mengeluarkan implan itu pada 12 Oktober lalu.

Menurut Ferra, dia dikehendaki untuk melakukan imbasan x-ray dan ultrasound sebelum memulakan prosedur tersebut. Katanya, detik menakutkan bermula selepas 30 minit apabila doktor masih belum berjaya keluarkan implan dari lengannya.

Ceritanya lagi, darah terus menitik keluar dan dia terpaksa dibius untuk kali kedua bagi mengurangkan rasa sakit. Menurut doktor yang ditugaskan, implan tersebut telah melekat dengan daging.

Pengalaman ngeri pernah lalui

Tambah Ferra, dia terpaksa dijahit sebanyak dua jahitan di lengan. Katanya lagi, ini adalah antara pengorbanan besar yang ditanggung insan yang bergelar ibu.

Akui serik, Ferra menyatakan dia tidak akan lagi mencuba segala jenis perancang keluarga.

Tak pasal ada dua jahitan kat tangan. Memang pengalaman ngeri sangat. Besar betul pengorbanan ibu. Ini pengalaman saya paling tak lupa. Total proses lebih kurang 1 jam setengah.

Semua aku dah rasa masa anak bongsu.. Peranti kontraseptif intrauterine (IUD, Depo, Pil Implano tapi semua tak sesuai dengan aku. Ya la.. lain badan lain penerimaannya. Ada yang okey, ada yang tak okey.

Berat naik dari 47 kilogram, sekarang 62 kilogram. Sekarang saya surrender dengan semua jenis perancang. Sekarang misi nak pantang 44 hari macam bersalin dan misi turunkan berat balik.

Sumber: Facebook @Ferra Zafyra

Kredit : Oh Bulan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *