Ramai Kata “D0uble Standard”- Tular Vide0 JPJ E$cort K0nvoi Mustang. Ini Penjela$an Pengarahnya.

Baru-baru ini sebanyak lebih 50 buah kereta Ford Mustang dari seluruh negara menyertai pr0gram kembara yang diadakan selama tiga hari di beberapa lokasi sekitar Negeri Perlis.

Konvoi tersebut mencur1 perhatian ramai netizen kerana mereka mend4kwa p1hak JPJ bert1ndak d0uble $tandard setelah dilihat seperti tidak mengen4kan sebarang t1ndakan und4ng-und4ng terhadap sebahagian pemilik mu$cle car menggunakan cerm1n gelap yang meny4lahi und4ng-und4ng.

Memet1k lap0ran Kosmo, Pengar4h JPJ Perlis, Fatimah Mohamed Ali Piah menjela$kan pihak JPJ telah mel4kukan adv0kasi kepada peserta mengena1 ke$alahan-ke$alahan lain seperti nombor pendaftaran tidak mengikvt spesifika$i, penggunaan cerm1n gelap serta lain-lain pengubah$uaian.

“Semua maklumat peserta kembara itu telah diambil pihak JPJ semasa program adv0kasi diadakan dan pemer1ksaan ramb4ng mendapati ada dalam kalangan peserta mendapat kelulusan menggunakan cerm1n gelap,” jelasnya beliau dalam satu kenyataan dik0ngsikan bersama p1hak Kosmo.

Tambah Fatimah lagi, penggunaan cerm1n gelap sepenuhnya ke atas sesebuah kenderaan diben4rkan atas beberapa faktor seperti ke$elamatan, ke$ihatan dan lain-lain.

Bagi mengulas persoalan ramai kenapa pihak JPJ mengiringi konvoi kereta-kereta Mustang tersebut, Fatimah menyatakan bahawa pihak penganjur meminta jabatan itu memb4ntu bagi memastikan tidak berl4ku sebarang ke$esakan jalan raya yang men1mbulkan ketidakselesaan kepada pengguna lain.

“Semasa kembara itu memasuki Perlis, JPJ bertindak memecahkan konvoi kepada beberapa kumpulan kecil terdiri daripada 10 hingga 12 buah kenderaan.

“Setiap kumpulan kecil itu bergerak dengan dipandu arah oleh kenderaan JPJ sebagai ‘lead car’ ke destinasi dituju bagi memastikan mereka tidak tersasar dan mengelakkan kesesakan jalan raya.

“Pergerakan kembara tersebut tidak menggunakan laluan sesak dan pemilihan jalan raya yang lebih jauh serta tidak sibuk dengan kenderaan lain dipilih bagi memastikan keselesaan kepada pengguna lain,” terang Fatimah kepada pihak Kosmo bagi menjelaskan persoalan yang diutarakan oleh orang ramai.

 

SUMBER GAMBAR: FACEBOOK MUSTANG CLUB MALAYSIA (OFFICIAL)

Memetik kenyataan rasmi yang dikongsikan oleh wakil ahli Kelab Mustang Malaysia, kehadiran mereka ke negeri Perlis bagi menjayakan ‘Program Kembara Bersama Club Mustang Malaysia Di Bumi Perlis’ di atas undangan kerajaan negeri Perlis sendiri.

Pada masa yang sama, ahli kelab tersebut juga dijemput untuk sesi perbincangan ‘Kempen Kesedaraan & Keselamataan’ pengguna jalan raya bersama JPJ sewaktu program kembara tersebut berlangsung.

Sumber: thevocket.

Leave a Reply

Your email address will not be published.