6 Kali Gugvr, Wanita Sedih Kandungan Hanya Mampu Bertahan Selama 28 Minggu Akibat Kenc1ng Manis

Kencing manis atau dikenali Gestational Diabetes Mellitus (GDM) amat bahaya untuk ibu hamil kerana GDM boleh membawa risik0 yang serius kepada ibu dan juga anak dalam kandungan.

Akibatnya, bayi akan memberikan respon kepada paras gula yang tinggi ini dengan menghasilkan lebih banyak insulin. Bayi juga akan membesar secara berlebihan di semasa di dalam rahim.

Apa yang paling ditakuti ialah risiko kemat1an bayi di dalam rahim secara mengejut kerana peningkatan paras gula di dalam d4rah ibu yang tidak terkawal.

Kisah dvka ini dik0ngsi oleh seorang wanita yang juga penghidap kencing manis di akaun Tiktok miliknya.  Dia di$yaki menghidap buah pinggang bocor. Menurutnya, bacaan paras gulanya boleh mencecah sehingga 20.9.

 

Beratnya pula didakwa mencecah 130kg semasa bujang. Walaun bagaimana pun, setelah mengamalkan diet seimbang selepas berkahwin, beratnya kini turun kepada 89kg.
Pernah gugur sebanyak enam kali.

 

Doktor menasihatinya agar elakkan diri dari mengandung kerana pernah mengalami sejarah kegvguran kandungan sebanya enam kali berturut-turut.

Difahamkan, bayinya hanya mampu bertahan selama 28 minggu pada kehamilan kelimanya.

“Selagi masih ada rahim, akan lahirnya zuriat utk awak, letakkan kepercyaan pada Allah swt. Saya doakan akak.”

 

Video berkenaan mendapat 220 ribu tontonan. Rata-rata orang ramai rata-rata netizen bersimpati terhadap nasib wanita itu. Mereka turut menitipkan kata-kata semangat buatnya.

“Kuat kn semangat sis…doa bnyk²… insyaallah allah perkenan kn…tiada yg mustahil…be positive n be hpy….🥰🥰

“In shaa Allah.. akan ada zuriat awk..yg sangat comel…😊yakin ya.. saya doakan awk ..aamiin³ 🤲🏻 banyak² berdoa ya..jgn sedih² lagi ya😊😊😊

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber  : mekpikah

Leave a Reply

Your email address will not be published.