Ditidurkan 3 hari, insaf seumur hidup! Ibu hamiI kena C0VlDl9 kongsi detik antara hidup dan m4ti

“YA Allah, saya bersyukur sangat… ibarat diberi peluang kedua untuk bernafas.”

Demikian kata wanita ini ketika berkongsi pengalamannya yang terp4ksa ditidurkan (intubated) ketika melahirkan cahaya mata keempat, selepas disahkan positif C0vldl9.

Mengimbas kembali pengalaman bersalin yang tidak dapat dilupakan seumur hidupnya itu, Nadia Nozula berkata, dia pada mulanya mengalami simpt0m seperti dem4m dan b4tuk selama seminggu sebelum melakukan ujian calitan (swab).

“Waktu itu saya hamil 36 minggu. Mula-mula saya dem4m selama seminggu. Selepas dem4m, bertambah satu lagi gejala iaitu batvk. Jadi saya terus buat swab test. Bagi saya, sebenarnya agak terlambat juga bertindak.

“Bila sah positif C0vldl9, saya dimasukkan ke wad untuk pemantauan kerana h4mil. Saya dimasukkan ke h0spital pada 17 Disember. Doktor terus buat pemeriksaan lanjut untuk tengok v1rus dah mer3bak sejauh mana.

“Keputusannya, p4ru-p4ru saya penuh dengan warna putih… bermakna dah mer3bak seluruh p4ru-p4ru. Doktor beri bantuan oks1gen paling kuat sebab waktu tu, saya b4tuk pun s4kit. Siap mer4cau-r4cau.

“Doktor beritahu suami, saya kena ditidurkan. Masa dengar, saya jadi t4kut. Saya fikir m4ti je. Saya tanya doktor, saya boleh sedar balik tak? Doktor cakap 50-50. Saya fikir, ‘dapat ke aku besarkan anak-anak’.

“Doktor bagi saya call family dulu dan minta mengucap sebelum tidurkan. Masa call family, sed1h sangat-sangat,” cerita wanita berusia 36 tahun ini.

intubasi 1

Nadia kini beransur pvlih selepas lebih sebulan melahirkan cahaya mata bongsunya.

Senang disapa Nadia, wanita ini berkata dia ditidurkan pada malam hari yang sama dimasukkan ke wad, dan bersalin secara pembed4han pada petang keesokan hari.

Ibu kepada empat cahaya mata ini berkata, bayinya dilahirkan dengan berat 2.9 kilogram dan disahkan negatif C0vldl9.

“Saya sedar pada 21 Disember, kira-kira tiga hari selepas ditidurkan. Bila dengar pengalaman wanita lain yang ditidurkan, ada yang berminggu, berbelas-belas hari ditidurkan dan ada juga k3s yang men1ngg4l dvnia.

“Tapi Allah uji saya ditidurkan dengan hanya tiga hari. Ya Allah… ujian aku sekejap saja dibandingkan dengan yang lain.

“Syukur sangat-sangat sampai nak men4ngis. Masa mula-mula sedar, ingatan macam blur, mamai. Nak taip mesej pun kena fikir panjang. Nombor telefon pun tak ingat. Saya call semua orang sebaik sedar.

Allah uji saya ditidurkan dengan hanya tiga hari. Ya Allah… ujian aku sekejap saja dibandingkan dengan yang lain.

NADIA NOZULA

“Saya tak boleh tengok baby langsung. Saya discaj hari ke-10 selepas bersalin dan dua hari kemudian, baru baby keluar,” ujar wanita yang menetap di Gua Musang, Kelantan ini.

Lebih sebulan melahirkan bayi bongsunya, Raja Muhammad Danial Raja Khairul Nizam, Nadia berkata dia bersyukur tidak mengalami simptom ‘post C0vldl9’ yang tervk.

“Sebaik sedar, dua malam saya tak boleh tidur langsung… hanya berjaga saja. Alhamdulillah sekarang semakin pulih dan sihat. Cuma kadang-kadang penat sikit.

“Doktor kata mungkin ambil masa selama enam bulan untuk normal seperti biasa.

intubasi 2

Nadia bersama suami dan empat cahaya mata mereka.

“Saya sama sekali tak sangka video perkongsian pengalaman saya viral di TikTok. Rupa-rupanya, di ruangan komen, ramai yang lalui pengalaman sama malah ada yang lebih lama ditidurkan.

“Untuk ibu mengandung, cepat-cepat ke h0spital kalau positif C0vldl9. Ada yang pilih ku4rant1n di rumah sebab kalau pergi h0spital, t4kut ditidurkan. Sebenarnya ditidurkan itu adalah ikhtiar.

“Bila di h0spital, kita dipantau dan boleh tahu sejauh mana kvman mer3bak. Kalau duduk di rumah, kita sangat ber1siko sebab tak tahu situasi sebenar,” ujarnya lagi.

Sehingga kini perkongsian video Nadia di TikTok meraih sehingga melebihi 203,000 jumlah tontonan.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published.