‘Sia-Sia Jer Buang Duit Amik Dan Jaga Ko’ – Luahan Sarimah, Padahal Dia Dah Layan Dengan Cukup Baik

” Saya tidak memuat naik sebarang hantaran selama seminggu kerana minggu lalu cukup mencabar..”

Itu luahan pelakon dan pengacara, Che Puan Sarimah Ibrahim meluahkan rasa kecewa apabila pembantu rumah yang dilayan dengan baik telah meIarikan diri pada pukul 5 pagi sekitar minggu lalu.

Sarimah, 44, berkata sebagai majikan beliau melayan pembantu rumahnya dengan baik. Malah, beberapa hari sebelum kjadian tersebut, beliau sekeluarga turut meraikan ulang tahun kelahiran pembantu rumah berkenaan.

” Beberapa hari sebelum itu, dia (pembantu rumah) sangat gembira dan selalu tersenyum dengan kami.

” Kami nyanyikan lagu selamat hari lahir, beri hadiah dan pelbagai lagi. Kami juga solat dan selawat bersama-sama, dia bukan main baik dan solehah.

” Saya ‘husnuzon’, tapi di manakah pelindungan untuk majikan seperti kami. Perlu ada perubahan dalam perjanjian bersama agensi,” tulis Sarimah dalam Instagramnya semalam.

Sia-sia amik dan jaga ko – Sarimah

Memburvkkan lagi keadaan, ketika kjadian pembantu rumahnya meIarikan diri, pada masa yang sama, Sarimah telah dikejarkan ke kec3masan hspital kerana mengalami mvntah yang teruk.

” Kes pembantu rumah sorang je tak kena ‘v1rus’ munt4h-munt4h kat rumah.. hari tu jugak Iari pakai selipar jepun je. Sketchers kita beli ditinggalkan.

” Sia-sia jer buang duit amik dan jaga ko tau.

” Minggu lalu daripada dikejarkan ke kec3masan hospital kerana munt4h yang truk kepada kejutan pembantu rumah meIarikan diri pada pukul 5 pagi.

” Saya dan keluarga masih dalam pemulihan cuba untuk kuat kembali. Alhamdulillah, Daddy (suami) turut sak1t tetapi sudah bertambah baik,” tulis Sarimah lagi.

Dalam pada itu, Sarimah mendedahkan dktor mengesahkan beliau hanya menghidapi fIu perut dan bukannya C0VlD-I9.

” Saya telah membuat ujian caIitan dan menurut doktor bukan C0VlD-I9.

” Doktor mengatakan, hanya flu perut dan satu-satunya orang yang tidak sakit adalah orang yang meIarikan diri itu,” tulis Sarimah.

Kjadian berkenaan benar-benar memberi pengajaran buat dirinya untuk tidak lagi mempercayai orang luar seratus peratus.

” Jangan sesekali pandang remeh terhadap kesihatan anda dan jangan percaya kepada orang luar selain keluarga seratus peratus,” kata Sarimah.

Dalam pada itu, menerusi ruangan komen, Sarimah bersyukur tiada kjadian lebih burvk berlaku kepadanya dan keluarga.

” Saya dengar cerita yang lebih truk. Alhamdulillah tiada kjadian yang burvk berlaku dan kami berada dalam keadaan selamat,” tulisnya lagi.

Pelakon berdarah kacukan Melayu-Irish itu mendirikan rumh tngga dengan cucu Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan ke-10, Tunku Nadzimuddin Tunku Mudzaffar atau Tunku Jamie, pada 2 April 2015.

Hasil perkahwinan, mereka dikurniakan seorang cahaya mata perempuan, Tunku Sofia Najihah yang kini berusia tiga tahun.

Fakta menarik Sarimah Ibrahim

1) Sarimah Ibrahim dilahirkan pada 19 Februari 1979 di Dublin, Ireland. Kini berusia 43 tahun, anak kacukan Melayu – Irish ini merupakan anak sulung daripada empat adik-beradik

2) Mempunyai watak peramah, ceria, kelakar (gila-gila) dan spontan. Mula menceburi dunia pengacaraan sejak 1996 sebelum terjun ke dunia lakonan, nyanyian dan penyampai radio.

3) Selain bahasa Melayu, Sarimah fasih berbahasa Inggeris dan Perancis. Jika tidak bergelar artis, Sarimah ingin menjadi ahli psikologi kerana beliau merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda Psikologi di sebuah universiti swasta tempatan.

4) Pernah mengeluarkan satu album studio iaitu Sarimah pada tahun 2001 yang mengandungi 10 buah lagu di mana 6 lagu berbahasa Melayu dan selebihnya dalam bahasa Inggeris.

5) Suaminya, Tunku Nadzimuddin Tunku Mudzaffar (Tunku Jamie) merupakan cucu Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan ke-10.

6) Untuk pengetahuan, Sarimah pernah berkahwin dengan jejaka Australia, Amir Andrew Abdullah pada 2006 tetapi bercrai pada penghujung Disember 2008.

7) Selain TV dan radio, Sarimah juga pernah mengacarakan web shownya sendiri iaitu Sarimah’s 2 Sen yang diterbitkan oleh Feeefo.TV dan boleh ditonton di saluran YouTube.

8) Merupakan duta Women Center For Change (WCC) iaitu sebuah badan kebajikan yang memperjuangkan hak wanita dan kanak-kanak.

9) Untuk pengetahuan pembaca, Sarimah kini sudah berkecimpung dalam industri hiburan tanah air selama lebih 20 tahun sejak bergelar anak seni.

10) Antara pencapaian Sarimah adalah Pengacara TV Terbaik di Anugerah Seri Angkasa (ASA) 2010, Pengacara Hiburan TV Terbaik Anugerah Skrin (ASK) 2005, Artis Baru Terbaik Anugerah Industri Muzik (AIM) 2000, Artis Harapan Terbaik Anugerah Era 2000, Personaliti Paling Popular NTV7 1998, Pendatang Baru Terbaik Anugerah Media Hiburan 1998.

Sumber:k0smo dan azhan.co

Kredit: muzikjalanan

Leave a Reply

Your email address will not be published.