Pelajar Hil4ng Kaki Dipercayai Lepas Makan Mi Ayam Kawan

Seorang pelajar telah kehil4ngan kaki akib4t dij4ngkiti peny4kit seps1s, dipercayai setelah memakan lebihan makanan salah seorang rakannya, lapor Mirror.

Menurut laporan, pelajar lelaki itu memakan lebihan hidangan mi ayam yang dipesan oleh rakannya itu pada malam sebelum kej4dian.

Tidak lama selepas itu, dia terus mengalami sakit sehingga terp4ksa dibawa ke hospital.

New England Journal of Medicine (NEJM) berkata, pelajar itu mempunyai suhu yang sangat tinggi dengan kadar denyutan jantung 166 dalam seminit apabila dia dibawa ke hospital dan dibius.

Selepas diperiksa, doktor mendapati pelajar itu tidak mempunyai alahan dan menjalani semua vaksinasi zaman kanak-kanaknya mengikut rekod doktor.

Keadaannya dikatakan menjadi semakin ter.uk dan dia terpaksa dihantar ke hospital lain dengan menaiki helikopter untuk raw4tan lanjut.

“Pes4kit sihat sehingga 20 jam sebelum kemasukannya ke hospital akibat sakit perut dan loya selepas dia makan nasi, ayam dan sisa makanan dari restoran.

“Dia bekerja sambilan di sebuah restoran dan tidak pernah mengembara baru-baru ini atau mempunyai sebarang pended4han lain kepada haiwan atau orang yang s4kit,” kata NEJM.

Sementara itu, bapanya dikatakan menghid4p peny4kit arteri koronari dan abangnya pula menghid4p v1rus meningitis.

Difahamkan, pelajar tersebut mengal4mi s4kit perut, dan munt.ah serta dikuti dengan menggigil, s4kit dada, ses.ak nafas, s4kit kepala, leher kaku dan penglihatan kabur.

“Lima jam sebelum dimasukkan ke hospital, pelajar itu mengal4mi perubahan warna seperti keunguan pada kulit.

“Dia disahkan mengalami j4ngkitan kuman yang agresif yang menyebabkan buah pinggangnya gag4l berfungsi dan dar4hnya mula membe.ku,” kata NEJM.

Hasil b4kteria dalam dar4hnya menunjukkan keputusan Neisseria Meningitidis iaitu sejenis seps1s yang boleh membu.nuh penghid4pnya.

Pelajar itu dipercayai dij4ngkiti b4kteria melalui air liurnya dan dia telah terlepas mendapatkan suntik4n penggalak untuk vaksin meningokokus yang sepatutnya diambil pada usia 16 tahun.

Tisu di bahagian kaki hingga ke jari kakinya meng4lami gangren menyebakan ia terpaksa dipo.tong dari bahagian bawah lutut.

Ins1den itu telah dilabelkan sebagai ‘kemal4ngan aneh’ oleh salah seorang doktor dan bersyukur pelajar itu terselamat.

Sumber: Mirror Via Siakap Keli

Leave a Reply

Your email address will not be published.