‘Dikatakan Tiada Harapan Untuk Hidup’ Ini Kisah Duk4 Zaiton Sameon Suatu Ketika Dahulu

Zaiton Sameon merupakan seorang penyanyi wanita Malaysia yang terkenal pada dekad 1980-an. Dia mula mencipta nama apabila menjuarai Juara Lagu 1987 dengan lagu popularnya Menaruh Harapan ciptaan A. Ali, lirik oleh Habsah Hasan.

Setiap kali tibanya Ramadan, sajian ketam masak sambal pasti menjadi pilihan anak kesayangannya ketika berbuka puasa.

Kenangan bersama anak tunggalnya, Azirwan Abu Bakar akan menjadi memori paling indah buat Zaiton selepas diberikan anugerah cahaya mata sebelum Azirwan kembali kepada Sang Pencipta.

Zaiton memiliki segala-galanya kekayaan, glamor dan populariti. Tapi sayang semuanya hilang sekelip mata selepas dia terlibat dengan kemal4ngan nger1.

Namun, traged1 31 tahun laludi Batang kali, Selangor mer4gut segala-galanya dari hidup wanita yang penuh warna warni itu.

Dia telah terb4bit dengan kem4langan di Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Batang Kali yang mer4gut ny4wa anak tunggalnya Arizwan Abu B4kar yang berusia13 tahun pada 21 Feb 1990.

Dalam Kem4langan tersebut, van yang mereka naiki telah dil4nggar oleh lori. Seorang lagi yang turut meningg4l dunia ialah pemuzik pngiring Zaiton,Ismail Shaari.

Zaiton mengalami keceder44n p4rah dikepala dan kaki sehingga k0ma selama 83 hari sejak hari pertama dia terlibat dengan kmalangan tersbut.

Menurut cerita kakak Zaiton Lily Sameon, doktor yang merawatnya meramalkan bahawa Zaiton tidak mempunyai harapan untuk hidup. Keceder4annya itu menyebabkan dia hilang ing4tan hingga kariernya yang memuncak pada ketika itu menjadi kelam dalam sekelip mata.

Selepas kemalang4n itu, dia mengalami tek4nan dan travma sehingga mengambil keputusan untuk terus menyendiri dari industri hiburan. Dia juga mengalami g4ngguan em0si selama selama 11 tahun.

Dia yang kini berusia 63 tahun masih aktif menyanyi bagi memenuhi undangan bukan sahaja di Malaysia malah di negara jiran Singapura daN Indonesia.

Selain itu, dia turut menceburi bidang perniagaan dengan keluaran air tangannya, rendang nasib daripada Dapur Zaiton Sameon.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber:Youtube Kak Ponti TV

Leave a Reply

Your email address will not be published.