“Suami nampak Suzanna pulang kerumah”- Kemątian Ratu Filem $eram, Suzanna Kekal Misteri

Korang pernah tak tengok filem seram dari Indonesia yang tajuknya Sundel Bulong? Meremangkan bila tengok movie tu. Kalau korang nak tau pelakon utama filem tu pun bergelumang dengan misteri tau. Dari cara dia m4ti sampailah pada penampakan dia selepas kemat1annya.

So, meh sini admin nak bawak korang menyelam dalam dunia misteri Suzanna, pelakon yang terkenal dalam filem Sundel Bulong.

1. Suzanna merupakan pelakon Indonesia

Suzanna atau nama penuhnya Suzanna Martha Frederika van Osch Nathalia lahir pada tahun 14 Oktober 1942 dan berada di rumahnya di saat kem4tian di Magelang, Jawa Tengah. Wanita cantik ni digelar “Ratu Filem Horror Indonesia” kerana namanya meningkat naik dengan lakonannya dalam filem mistik seperti Beranak Dalam Kubur.

Malangnya Suzanna ni meningg4l pada 15 Oktober 2008 dan dikebumikan sehari selepas kemat1annya di Tanah Perkuburan Griloyo, Jawa Tengah. Kem4tiannya menjadi buah mulut ramai orang kerana cara dia m4ti dan ramai yang nampak lembaga serupa macam Suzanna selepas dia m4ti.

2. Sebab kem4tian Suzanna menjadi mi$teri

Okay, so katanya Suzanna ni mat1 disebabkan penyak1t kencing manis yang dia hidap sejak 30 tahun sebelum tu. Tapi ada yang tak percaya kem4tiannya disebabkan oleh peny4kit ni tapi dibvnuh secara senyap. Suzanna m4ti lepas minum susu yang dah jadi habit dia tiap-tiap malam.

Lepas minum tu, suami dia, Clift Sangra nampak Suzanna tarik nafas dalam-dalam dan terus terkulai. Walaupun Clift dah call dua orang doktor peribadi check, tapi Suzanna memang dah disahkan mati pada waktu tu.

3. Suami tak mengaku bvnuh Suzanna

Family Suzanna memang tak berkenan sangat dengan Clift ni yang merupakan suami kedua after kem4tian suami pertama. Soanak perempuan Suzanna, Kiki Maria suspect si Clift ni bvnuh mak dia sebab nak bolot harta. Tapi Clift memang sungguh-sungguh nafi dia tak ada kaitan dengan kem4tian Suzanna.

Tapi ramai tak percaya jugak lagi-lagi bila setahun lepas kem4tian Suzanna, Clift berkahwin lain dalam majlis besar-besaran dan honeymoon di keliling Eropah. Kiki Maria pernah minta nak buat bed4h siasat tapi tak pasti jika diteruskan ke tak sebab Clift ugut nak saman family Suzanna kalau result bed4h siasat kata Suzanna betul m4ti sebab s4kit.

4. Suzanna dikatakan pernah berguru dan disuruh bertapa

Clift beritahu yang mendiang isterinya pernah berguru. Walaupun dah tamat menuntut dengan guru tersebut, tapi dia sering dengar suara-suara yang menyuruhnya untuk bertapa.

Dia juga dikatakan akan selalu pergi ke satu tempat ni untuk bertapa dengan cara merendamkan badan dalam air yang didakwa mempunyai khasiat tertentu. Pengunjung-pengunjung tempat tu pun selalu datang situ nak ambil air tersebut. Tempat yang dia kunjungi tu pun dikatakan keras.

5. Suami nampak Suzanna beberapa hari selepas kem4tian

Suzanna ‘pulang’ ke rumah

Tiga hari lepas kem4tian Suzanna, Clift dakwa isterinya berdiri dekat depan pintu rumah pakai baju berwarna coklat sambil ucapkan selamat tinggal. Bukan sekali tu je yang dia nampak tau sebab suami dia pernah nampak Suzanna tengok TV sambil mulut membebel kritik pasal cerita yang ditonton.

6.Suzanna duduk dalam bilik khas

Clift pernah ternampak kelibat Suzanna sikat rambut dalam bilik khas. Bilik khas ni untuk Suzanna duduk sorang-sorang dan bertapa berminggu dan kadang kala berbulan sampai tak keluar bilik. Bilik tu pulak, orang lain tak dibenarkan langsung masuk.

Clift dengar bunyi ketukan dan nampak Suzanna atas kubur

Suami dia pun pernah cakap yang sejak kem4tian Suzanna, dia akan dengar bunyi macam orang ketuk-ketuk dinding. Yang peliknya bunyi ketukan tu sama macam yang Suzanna selalu buat sepanjang hayatnya kalau dia minta sesuatu. Clift pun pernah nampak Suzanna duduk dekat atas kubur waktu dia datang melawat.

7. Pembuat batu nisan sampaikan mesej Suzanna kepada suami

Masa Clift baru cadang nak kahwin lain, pembuat batu nisan dakwa nampak Suzanna tersenyum berjumpa dengan dia. Bila dah dapatkan nasihat daripada pakar paranormal, dia disuruh untuk sampaikan mesej kepada Clift. Tapi Clift ni pulak tak percaya walaupun telah ditunjukkan rakaman roh Suzana dah rasuk seseorang kat kubur. Pelik jugak kenapa dia tak percaya sedangkan dia selalu nampak kelibat Suzanna dalam rumah.

8. Cerita turun temurun dari masyarakat mengenai hantu Suzanna

Kisah Suzanna ni memang jadi bualan ramailah. Lagi-lagi sebab after dua minggu kem4tiannya, kecoh bila penduduk Magelag, Jawa Tengah nampak kelibat Suzanna dalam rupa bentuk sundel bolong, macam watak lakonannya masa dia hidup. Ada juga yang nampak dia dalam jelmaan watak-watak hantu yang pernah dia mainkan dalam movie lakonannya sebelum ini.

Bukan tu je, ramai yang pernah nampak Suzanna berjalan atas bumbung rumah dan sedang bertapa di depan rumahnya di bawah pokok yang menjadi antara tempat favourite dia bertapa masa hidup.

Kisah misteri Suzanna ni tak ada penghujung. Hingga sekarang tak tahu kebenaran di sebalik kem4tiannya itu tapi yang pasti Suzanna akan sentiasa diingati sebagai Ratu Filem Horror Indonesia.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Leave a Reply

Your email address will not be published.