Ramai Suami Tak Nak Tolong Tukar Lampin Isteri, Nurse Kesal Malah Siap Lari

Tugas sebagai seorang jururawat bukanlah satu perkara yang mudah apabila perlu sentiasa peka dan menguruskan ramai patient dalam satu masa. Pekerjaan ini perlu hati kental untuk menahan keluhan serta makian daripada mereka yang sedang ditimpa ujian kesihatan.

Patient dah admit sebulan…Anak yang tak pernah datang tiba-tiba cakap kenapa tak jaga mak dia elok-elok

Namun tugas untuk menukar lampin patient bukanlah tugas hakiki mereka tapi lebih kepada ihsan dan juga belas kasihan. Menerusi satu perkongsian di TikTok, seorang jururawat sempat menceritakan pengalamannya apabila kerap kali bertemu situasi di mana ahli keluarga patient lepas tangan dalam hal tersebut.

@athirah_rahmatDIAM!#EverythingSucks#fypシ#xybca#sabarituindah♬ original sound – ælya

Suami tak nak tukar lampin isteri ramai, berlambak…Kebanyakan majoriti suami memang takkan tukarkan

Selain dari kisah anak yang sering mengabaikan ibu bapa apabila dirawat, cukup kerap juga terjadi di mana seorang suami enggan mengambil tahu dalam urusan tukar lampin isteri. Di saat wanita tersebut terlantar, lelaki berkenaan malah melarikan diri dan meletakkan tugas tersebut sepenuhnya kepada nurse tanpa hulurkan sebarang bantuan.

@athirah_rahmatReply to @dahlianur00 kami tahu kerja kami. Kita kena tahu tanggungjawab kita okay?#xybca#EverythingSucks♬ original sound – Athirah Rahmat
Masyarakat kena faham, tugas nurse ni bukan untuk cuci berak…Itu adalah ihsan

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen cukup kesal dan sedih mendengar realiti yang perlu dilalui oleh kebanyakan jururawat tersebut. Dalam pada itu, ramai juga tak kurang bercerita pengalaman masing-masing sewaktu menguruskan ahli keluarga yang sedang terlantar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.