Anak tak suka mak kahwin laki muda, beza umur dengan bapa tiri cuma 3 tahun! Kini dah boleh terima, cuma tak tahu nak panggil apa

KALAU sudah namanya jodoh, jarak usia tidak menjadi penghalang untuk mencipta kebahagiaan.

Begitulah juga kisah pasangan ini yang mempunyai jurang usia 15 tahun, di mana wanita berumur 44 tahun bertemu jodoh dengan pemuda berusia 29 tahun.

Video majlis persandingan mereka yang dikongsikan di media sosial sehingga kini meraih 4.3 juta jumlah tontonan.

Berkongsi cerita dengan mStar, Fatin Farina Azizan berkata ibunya selamat disatukan dengan jejaka pilihan pada 2 Februari lalu, selepas beberapa bulan mengenali hati budi masing-masing.

“Sebenarnya arw4h abah dan bapa kepada bapa tiri saya sekarang, merupakan rakan. Saya juga mengenali keluarga bapa tiri di mana ibu serta neneknya berniaga kantin di sekolah lama dulu.

“Rumah mak dengan bapa tiri tak jauh pun… seberang kampung sahaja. Tak sangka pula mereka berjodoh dan saya dapat bapa tiri muda yang jarak usia hanya tiga tahun sahaja,” ujar wanita berusia 26 tahun ini.

mak 1

Fatin merestui perkahwinan kedua ibunya.

Mengimbas kembali detik ketika ibunya menyuarakan hasrat mahu mendirikan rumah tangga buat kali kedua, wanita yang senang disapa sebagai Fatin ini berkata, dia pada mulanya enggan menerima keputusan berkenaan.

“Reaksi saya mula-mula macam m4rah juga dekat mak… saya tak berapa boleh terima mak nak kahwin lagi, apatah lagi calonnya seorang lelaki muda.

“Saya akui bersikap agak ‘judgement4l’ sebab usianya muda. Bukan apa, saya bimbang bapa tiri tak boleh jaga mak.

mak 3

Jurang usia 15 tahun bukanlah halangan untuk pasangan ini mendirikan rumah tangga.

“Namun apabila abang tiri saya, iaitu anak arw4h abah berjumpa bapa tiri secara face to face sebelum majlis, saya akhirnya perlahan-lahan dapat terima keputusan mak.

“Saya ada tiga abang tiri, mereka anak-anak arw4h abah dengan isteri pertama. Walaupun begitu, mereka sangat rapat dengan saya dan mak. Kiranya mereka ibarat ‘bodyguard’ mak,” ujar wanita yang menetap di Sungai Petani, Kedah ini.

Tambah Fatin yang juga ibu kepada tiga orang anak, persepsinya terhadap bapa tiri juga kini sudah berubah.

Saya akui bersikap agak ‘judgement4l’ sebab usianya muda. Bukan apa, saya bimbang bapa tiri tak boleh jaga mak.

FATIN FARINA AZIZAN

“Dulu saya ada perasaan ragu-ragu… tapi sekarang selepas bapa tiri masuk dalam keluarga kami, saya dapat lihat sikap sebenarnya. Dia sangat ‘soft-spoken’ terhadap mak. Saya tengok mak pun happy.

“Mak ni orangnya biasa-biasa saja, tapi mungkin ada ciri yang istimewa sehingga bapa tiri ambilnya sebagai isteri.

“Anak-anak saya pun rapat dengan bapa tiri… mereka panggilnya tok abah. Rasa kelakar pula sebab muda-muda dapat cucu. Saya pula sampai sekarang tak tahu panggilan sesuai untuk bapa tiri… hanya gelarkannya sebagai cik” ujarnya berseloroh.

mak 2

Fatin menyifatkan bapa tirinya seorang yang baik dan ‘soft spoken’.

Tidak menyangka perkongsiannya menjadi tular, Fatin berkata dia terharu dengan komen netizen yang rata-ratanya mendoakan kebahagiaan rumah tangga ibu dan bapa tirinya.

“Ada juga komen neg4tif yang kaitkan dengan umur bapa tiri, namun saya enggan ambil pusing. Bagi saya, perbuatan buruk bukan terletak pada umur tetapi sikap individu itu sendiri,” ujarnya lagi.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published.