“Tandas Kotor Lahirkan Bangsa Pengotor” -Pensyarah Minta Tandas Guru Dan Murid Disekalikan Undang Perdebatan Netizen

Topik tandas kotor di sekolah sering saja dibahaskan saban tahun dan ianya bukan perkara baru kerana sehingga ke hari ini ianya menjadi topik perbualan ibu bapa dan juga netizen.

Namun, baru-baru ini tular di media sosial mengenai pendapat seorang pensyarah yang merasakan bahawa tandas guru dan juga murid tidak sepatutnya diasingkan telah menjadi bahan perdebatan dan ramai netizen menzahirkan pendapat masing-masing mengenai isu ini.

facebookSumber : Sekadar Gambar Hiasan  

Kata individu yang dikenali sebagai @sitiraudzah itu, tandas guru dan murid tidak perlu dibezakan dari segi penjagaan pengurusan kebersihan.

Tandas guru & murid sepatutnya tak perlu diasingkan. Bila diasingkan, isu tandas murid kotor di seluruh negara tidak akan selesai sampai bila-bila.

Jelasnya, Kementerian Pendidikan Malaysia perlu berusaha bagi memastikan tandas anak murid di sekolah kerajaan ini bersih, bekalan air mencukupi sehingga ianya boleh digunakan oleh para guru itu sendiri.

Cadangan yang diutarakan pensyarah itu kebanyakan disambut baik oleh warga maya yang rata-rata mempunyai pengalaman mereka sendiri ketika bersekolah dahulu mempunyai tandas yang kotor dan tidak dijaga seperti tandas guru.

komen FacebookSumber : Twitter  

Namun begitu, ada juga yang tidak bersetuju kerana bimbang perkara-perkara seperti gangguan seksual misalnya terjadi di tandas yang dikongsi oleh para guru dan anak murid di kemudian hari.

SUMBER : Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published.