Satu-Satunya Insan Terpilih Dari Malaysia Miliki ‘Dar4h Emas’ Dari 43 Orang Di Dunia

Boleh dikatakan, hanya 1 daripada 6 juta orang sahaja yang memiliki kumpulan d4rah ‘The Golden Blood’ ini. Golongan d4rah Rh-null atau ‘The Golden Blood’ adalah satu kumpulan d4rah yang sangat unik dan paling sukar ditemui di dunia.

The Golden Blood

Seorang wanita di Terengganu merupakan satu-satunya rakyat Malaysia daripada 43 individu di seluruh muka bumi ini yang memiliki d4rah unik jenis Rhnull atau lebih dikenali sebagai The Golden Blood. Fakta menarik itu dikongsikan oleh satu laman Facebook Derma Darah Terengganu.

Kumpulan d4rah penderma ini ialah Rhnull, iaitu kumpulan d4rah paling sukar ditemui di dunia. Setakat ini hanya ada 43 orang sahaja di seluruh muka bumi mempunyai kumpulan d4rah tersebut. Di Malaysia? Hanya beliau seorang setakat ini.

Difahamkan, d4rah yang didermakan wanita ini akan dihantar ke Pusat D4rah Negara, Kuala Lumpur. D4rah tersebut akan disejuk bekukan terlebih dahulu sebelum disimpan ke dalam peti nitrogen dengan suhu serendah -80 darjah celcius selama 10 tahun.

Jika ada pesakit yang memerlukan d4rah jenis ini, maka d4rah ini akan dicairkan untuk digunakan. You are the special one, sis! Tidak kira apa jua kumpulan d4rah anda, you are always somebody type. D4rah anda boleh membantu selamatkan nyawa insan lain. Jom derma d4rah.

Untuk pengetahuan semua, kumpulan d4rah ini hanya dimiliki oleh kurang daripada 50 orang dalam 50 tahun terakhir. Hanya sembilan orang penderma aktif d4rah yang direkodkan. Meskipun individu yang memiliki d4rah Rh-null ini boleh menjadi penderma, namun kesukaran untuk menemui seseorang dengan kumpulan d4rah ini menjadikan jenis d4rah ini paling berharga di dunia sekaligus dinamakan sebagai ‘d4rah emas’.

Respon netizen

Sumber: Derma Darah Terengganu, Medicinenet via majalahperdana

Leave a Reply

Your email address will not be published.