Kanak-Kanak Jatuh Sungai Kinta Ketika Naik Kereta Mainan Elektrik Di Taman Hiburan

Menurut Harian Metro, seorang kanak-kanak dilaporkan terjatuh ke dalam sungai Kinta (Kinta Riverwalk) ketika bermain permainan bermotor di Amusement Park lokasi terbabit.

Susulan itu, Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) telah mengeluarkan arahan penutupan sementara operasi permainan bermotor dan siasatan kini sedang dijalankan.

Manakala kanak-kanak terlibat telah berjaya diselamatkan hasil tindakan pantas ibu bapanya dan juga bantuan orang ramai.

Menurut Datuk Bandar Ipoh, Datuk Rumaizi Baharin, pihaknya telah melantik syarikat berkaitan bagi menjalankan aktiviti permainan kanak-kanak di Kinta Riverwalk itu mulai 1 Januari tahun ini berserta garis panduan keselamatan sebelum beroperasi.

Terdahulu, tular sebuah video memaparkan kereta mainan yang dinaiki seorang kanak-kanak telah terhumban ke dalam sungai sebelum diselamatkan oleh ibu bapa mangsa dan juga orang ramai yang berada di kawasan sekitar.

“Pihak MBI mengeluarkan arahan penutupan operasi permainan kanak-kanak itu mulai hari ini bagi menjalankan siasatan berkaitan isu kereta mainan bermotor kanak-kanak di Kinta Riverwalk itu.” ujar Rumaizi lagi.

SUMBER : Harian Metro
Kredit : BeautifulNara

Leave a Reply

Your email address will not be published.