67 PATI Ditahan! Perkampungan Haram Diserbu Imigresen, Siap Ada Sekolah Lagi

Kira-kira 67 orang pendatang asing tanpa izin (PATI) ditahan Jabatan Imigresen Malaysia Negeri Sembilan (JIMNS) di sebuah perkampungan di Nilai Spring, Nilai, Seremban awal pagi semalam.

Menurut laporan Harian Metro, Pengarah JIMNS  Kennith Tan Ai Kiang berkata, perkampungan haram berkeluasan kira-kira 06 hektar itu berkemungkinan sudah diwujudkan lebih setahun lalu.

Ai Kiang berkata, pasukan operasi yang turut dibantu pihak Pasukan Gerakan Am (PGA), Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) terpaksa berjalan kaki melalui kawasan hutan sejauh 1.2 kilometer sebelum sampai ke lokasi.

“Penempatan haram ini berada di kawasan permukaan bumi yang tidak rata dan berpaya serta dikelilingi besi serpihan jerat dan anjing liar yang mendatangkan risiko kecederaan tinggi kepada semua pegawai yang melaksanakan operasi itu.
“Hasil risikan dijalankan selama sebulan, penempatan ini menjadi satu perkampungan yang memiliki kemudahan persekolahan mengikut sukatan pendidikan negara jiran…
“…serta dilengkapi beberapa unit set generator sebagai punca kuasa elektrik,” katanya.

Hasil serbuan, kesemua dipercayai warga Indonesia yang ditahan berusia antara dua bulan hingga 72 tahun terdiri daripada 11 orang lelaki, 20 wanita, 20 kanak-kanak lelaki dan 16 kanak-kanak perempuan.

“Kesemua mereka dipercayai tinggal di penempatan terbabit bagi mengelak daripada dikesan pihak berkuasa.
“Ketika serbuan dilakukan, terdapat cubaan daripada beberapa orang PATI meloloskan diri daripada ditahan pegawai Imigresen malah ada yang cuba bertindak agresif bagi mengelak daripada ditangkap,” ujarnya.

Tambah Ai Kiang, antara kesalahan yang dikenal pasti adalah tiada dokumen pengenalan diri, tinggal lebih masa, dan lain-lain kesalahan yang melanggar Akta Imigresen 1959/63, Akta Pasport 1966 dan Peraturan-Peraturan Imigresen 1963.

Operasi dijalankan selepas terdapat aduan dan maklumat orang awam dan kesemua tahanan itu ditempatkan di Depot Imigresen Lenggeng bagi tujuan siasatan dan tindakan lanjut.

Sumber: Harian Metro (1) & (2)

Kredit : borakdaily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *