Budak Lelaki Menang Kambing, Cuma Main Lato-Lato Dua Jam Tanpa Henti

Seorang kanak-kanak lelaki berusia 11 tahun berjaya memenangi hadiah utama seekor kambing setelah menewaskan ratusan peserta lain dalam pertandingan lato-lato di daerah Sidoarjo, Jawa Timur, Indonesia.

Pemilik nama Chesta Khadafi berasal dari Sedati ini merangkul gelaran juara selepas bermain lato-lato tanpa henti selama dua jam tujuh minit di pentas final.

Difahamkan, pertandingan yang berlangsung di Desa Siwalanpanji disertai 300 peserta berumur enam hingga 16 tahun dan kesemuanya.

Menariknya, pertandingan ini tidak membenarkan para peserta membawa lato-lato sendiri, sebaliknya mereka perlu menggunakan lato-lato yang disediakan oleh pihak pengurusan.

Muhammad Subeki berkata, pada pusingan penyingkiran peserta perlu bermain lato-lato selama 10 minit sebelum layak ke separuh akhir sambil duduk duduk, mencangkung dan berjalan secara mengundur.

Sementara itu, memetik portal CNN Indonesia, Chesta yang merangkul juara lato-lato berkata, dia telah membuat persiapan dan latihan selama seminggu.

Katanya lagi, dia tidak pernah meletakkan sasaran untuk bergelar juara sepanjang perlawanan tersebut berlangsung, sebaliknya fokus dan sekadar suka-suka.

“Tiada harapan untuk menjadi juara. Sewaktu bertanding, saya hanya fokus bermain lato-lato,”ujarnya.

Pun begitu, Chesta bersyukur dan gembira apabila dapat seekor kambing sebagai hadiah.

“Memang meletihkan tapi berbaloi. Kambing ini saya hadiahkan kepada kedua orang tua,” katanya lagi.

Sekadar info, lato-lato atau Klakers adalah permainan klasik yang popular di Amerika Syarikat (AS) sekitar 70-an kembali popular di Indonesia sejak Disember lalu.

Sumber: CNN Indonesia

Kredit : borakdaily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *