Makin uzur! Sazali hilang punca rezeki, royalti P Ramlee bakal berakhir

Anak seniman Agung Allahyarham Tan Sri P Ramlee iaitu Sazali, 64, bakal kehilangan punca rezeki susulan bayaran royalti terhadap karya bapanya bakal berakhir pada 29 Mei ini.

Memetik Berita Harian, Sazali berdepan kesukaran meneruskan hidup memandangkan dia kini sudah tidak larat bekerja disebabkan semakin uzur. Oleh itu, Sazali berharap agar pihak kerajaan melanjutkan tempoh pembayaran royalti.

“Saya sudah tua, lutut kanan dan pinggul patah akibat kemalangan pada 2015. Memang tidak larat hendak kembali bekerja,”ujarnya.

Bukan mendesak cuma minta tolong…

Katanya lagi, rayuan  tersebut bukanlah mahu mendesak mereka untuk membayar royalti karya bapa, sebaliknya ia cuma permintaan selain berguna buat semua cucu Allahyarham P Ramlee.

“Saya bukan mendesak, saya cuma meminta.
“Itupun kalau boleh. Kalau tidak dapat, tak mengapa. Itu maknanya bukan rezeki saya. Kalau dapat, bukan untuk saya makan seorang, tetapi semua cucu Allahyarham P Ramlee akan merasa,” katanya.”ujarnya.

Sazali membuat luahan ketika sesi penyerahan sumbangan Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan) di kediamannya di Semenyih, baru-baru ini.

Katanya, penjelasan itu dibuat bagi menempis pandangan negatif yang menyifatkan permintaannya sangat terdesak sehingga memohon untuk melanjutkan royalti berkenaan demi kepentingan diri.

Terdahulu, Sazali dilaporkan merayu kerajaan menimbang cadangan melanjutkan tempoh kontrak royalti lagu karya arwah bapanya. Sazali juga mendakwa dirinya semakin uzur dan hanya bergantung kepada royalti itu bagi menampung perbelanjaan kos perubatan dirinya dan isteri, Hamidah Hitam.

Untuk rekod, tanggal 29 Mei ini genap 50 tahun pemergian Seniman Agung, Allahyarham P Ramlee.

Sumber: Berita Harian ( Farihad Shalla Mahmud),  Oh My Media

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *