Terpaksa Mencuri Untuk Bayar Sewa, Wanita Sebak Mangsa Tarik Laporan Polis

Seorang wanita gagal menahan sebak apabila perbuatannya mencuri beg milik seorang lelaki di sebuah stesen petrol di Bogor Barat, Bogor, Jawa Barat pada 15 Februari lalu dimaafkan oleh mangsa.

Menurut laporan Sindo News, kes tersebut diselesaikan secara keadilan restoratif (restorative justice) selepas mangsa yang juga pekerja di stesen itu menarik semula laporan polis selain suspek juga telah memulangkan semua barangan dicuri.

Ketua Polis daerah tersebut, Pol Bismo Teguh Prakoso berkata, suspek berusia 50 tahun itu sudah memohon maaf dan berjanji tidak akan mengulangi perbuatannya lagi.

Memetik laporan DetikNews, hasil siasatan mendapati wanita berasal dari Ciomas itu terpaksa mencuri disebabkan terdesak memerlukan wang bagi membayar sewa.

Terdahulu, kejadian itu berlaku di SPBU Bogor Barat, Kota Bogor dimana perbuatannya dirakam menerusi kamera litar tertutup sebelum menjadi tular di media sosial.

Walau bagaimanapun, suspek yang mencuri beg berisi dua telefon bimbit itu berjaya ditangkap polis selepas lapan jam melakukan perbuatan berkenaan.

Sumber: Sindo NewsDetikNews

Kredit : borakdaily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *