Syahmi Sazli siap belanja penapis air, Exco Kelantan terus buat kerja lepas isu air tular

Luahan yang dibuat isteri kepada influencer terkenal, Syahmi Sazli iaitu Anissa Faizul susulan daripada rintihan seorang wanita berkenaan masalah air di Facebook telah mendapat perhatian ramai.

Dapat perhatian Exco Kelantan

Walaupun pasangan itu menerima kecaman hebat daripada sesetengah pihak yang taksub dengan politik, namun perkara tersebut telah mendapat perhatian  Exco Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah, Penerangan dan Hubungan Serantau, Datuk Mohd Nassuruddin Daud tidak lama selepas perkongsian berkenaan viral.

Merujuk kepada Facebook anaknya, Ahmad Syakir Nassuruddin, pihak mereka telah mengambil maklum berkenaan isu tersebut dan segera bertindak dengan bertemu wanita dikenali sebagai Nur Idayu Supian bagi mengetahui masalah air yang dihadapinya.

Salurakan bantuan bekalan air ke tangki rumah

Memetik laporan dari Mstar, Nur Idayu memaklumkan hantaran yang dibuat mendapat perhatian Exco Kelantan dan pihak mereka telah datang ke rumah untuk mengetahui masalah air yang mereka hadapi lebih kurang enam bulan kebelakangan ini.

Susulan daripada itu, mereka telah menyalurkan bantuan bekalan air ke tangki rumahnya menerusi Air Kelantan Sdn Bd (AKSB) pada pagi Sabtu.

“Saya buat satu hantaran dekat grup Facebook Pasir Mas tu sebab sudah tak tahan dengan masalah tak ada air di rumah saya di Kelantan. “Tak sangka lepas hantaran tu tular, wakil daripada Exco Kelantan datang malam tu juga berjumpa saya di rumah. Katanya hantaran saya buat itu viral sampai ke pihak mereka.
Jadi keesokannya iaitu pada Sabtu, mereka hantar bekalan air menggunakan lori tangki ke rumah saya. Tetapi hanya rumah saya saja yang terima bantuan tu sebab mereka anggap saya saja buat aduan. Lagi 15 rumah lain di kawasan sini tak dapat,” ujarnya.

                                                                                     Kredit foto: Mstar

Syahmi dan isteri belanja penapis air

Dalam pada itu, Idayu turut mengucapkan ribuan terima kasih kepada Syahmi Sazli dan Anissa Faizul kerana prihatin dengan masalah air dihadapinya sehingga mendapat perhatian umum.

“Syukur sangat apabila kes saya terus diberi perhatian selepas Syahmi dan Anissa memberi respons terhadap apa saya adukan di Facebook. Disebabkan nama mereka besar dan berpengaruh, lebih cepatlah kerajaan ambil tindakan.
“Lagipun dah tinggal beberapa hari saja lagi nak mengundi. Saya dah lama hadapi masalah ni. Saya pun fikir memang ini masa terbaik untuk ambil peluang luahkan semua masalah air ni,” katanya lagi.

Kredit foto: Mstar

Dia juga terharu kerana influencer berkenaan sudi memberikan sumbangan dengan penapis air berharga RM2,798 yang  dihantar wakil syarikat LK Lux di Pengkalan Chepa pada Isnin lalu.

Ujar Idayu lagi, sebelum ini dia sememangnya menghadapi kesukaran memandangkan ada menjalankan perniagaan membuat kek.

Jadi, dia dan suami terpaksa berulang alik ke masjid berhampiran demi mendapatkan bekalan air bersih bagi kegunaan seperti membersihkan peralatan membuat kek dan juga kegunaan harian.

Oleh itu, dia berharap agar bekalan air di Kelantan dapat diselesaikan bagi mengurangi penderitaan rakyat di negeri tempat tinggalnya.

Sumber: Mstar (Wais Azizan), Facebook Ahmad Syakir Mohd NassuruddinSyahmi Sazli

Kredit : Oh My Media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *